Bubesz napjai http://bubesznapjai.blogger.hu Önállósodás, zene, gondolatok, meg minden más... :) hu Irány a suli! http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/08/30/irany-a-suli Avagy: Back to School, ahogy a Zokosok mondanák. ;)
Mivel idéntől a 12. osztályt (elsemtudomhinni...) fogom megkezdeni, ebből a negyediket kollégiumban, ezért gondoltam, kicsit összeszedem, hogy mire is van/lesz szükségem.

Elsőként itt lenne egy kép a koliba-indulós készletből, amiben benne van a hangszer, a tesicucc és az úszásfelszerelés is. Meg egy-pár egyéb apróság, ami feldobja az életem. :D

Azért innen is látszik, hogy mekkora monstrum szegény tok... (és már megint miért tette be elfektetve??)

A budmilos zsák idei zsákmány, ebbe került az úszós-mütyi.
Mellette áll a fekete hátizsák, ami már kezdi megadni magát a sorsnak, de remélem, hogy az idei évet még ki fogja bírni. A tartalmáról annyit, hogy rejtőzik benne egy pár Nike FC247 Elastico II teremfoci-cipő pink-sárga színben, egy zöld (erős) Thera Band tornaszalag, ami a rehabilitációhoz még néha szükséges, egy gumi ugrókötél, ami még a hősidőkből maradt, de azóta is jön velem és jó barátom. (Nem feljetettem el az élményeket, amiket ott kaptam. :) ) Illetve egy tornadressz, egy sportmelltartó és egy hosszúnadrág.

Idénre nem volt akkora-nagy bevásárlás a szükséges tanszerekből, mert maradt még füzetem tavalyról, illetve a legtöbb íróeszközöm is már egy ideje a szolgálatomban állnak.
A tolltartóm a tizedik óta teljesíti méltó szolgálatát, de pl. a kicsi Smiley World-ös füzetem már 9. osztály óta a mindet-jegyzőm. (Ennek eredménye képpen tegnap leszakadt a hátsó borítója...)Látszik, hogy kissé megviselt.

Itt meg főleg... (a képen látható órarend-töredék kilencedikes)

Füzeteket nem díszeseket, hanem teljesen egyszerűeket vettünk. Idén a Fanta füzeteit sikerült elcsípnünk, így azokból raktároztunk be néhány darabot, de van még olyan füzetem is, amibe idén már harmadik éve fogok írni, de még nem telt be.
Az egyetlen olyan, amit fontos külön megemlítenem külön: a matematika-füzetem. A Lidl-ben vásároltuk, 140 lapos, ami egy matekfüzet-zabálónak nagy előny. Több lap, több hely, kevesebb helyre szétbontott tudás-anyag. :)
Íme Ő:

Idén már másodszor szereztem be tanári zsebkönyvet, hogy az éves vackaimat legyen hol gyűjtenem, mert ez felelt meg eddig a leginkább az igényeknek. (Pár nappal utána ismerkedtem meg a filofaxokkal, amire azóta is fáj a fogam, és amint lehet, lecsapok egyre.)


Mivel összesen 8 órarendet tartalmaz a könyv, de nekem csak egyre van szükségem - amibe a csengetési rendet már beleírtam -, ezért a hátsó órarendekre címkéket ragasztottam, hogy tudjak jelölni, ha szükséges.

A báránykás nagy kedvencem, de már alig van belőle. (Valószínűleg oka van...)

Íróeszközökből idén nem sokat vettünk, mert a tavalyi (vagy még régebbi) készlet is teljesen jó. Amire szükségem volt, az a Stabilo Marathon négyszínű készlete, ami azért jobb, mint a sima tollkészlete a Stabilonak, mert ezen van gumi, ami sokkal kényelmesebbé teszi. Nem véletlenül használom 5.(!) osztály óta. A másik amit vennünk kellet, az a grafitceruza volt, mert még mindig nagy mennyiségben koptatom őket a kottafüzetben. Idén Koh-I-Noor B-keménységű grafitokat vettem. Mostanában sokkal jobban szeretek újra ceruzával írni, mint a töltőceruzával (vagy rotring, ki hogy ismeri). A radírom már elég kicsi, de még jó, meg amúgy is van itthon tartalék. A mostani egy Maped, a tartalék pedig Stabilo, amin egy majmocska van. Évek óta használom a Stabilo Point88-as tűfilcet, amit még apukámtól kaptam. 10 db. van a csomagban, de a kék már nem fog, és sjanos a fekete is kezd kifogyni, de a többi még virul. :)
Idén szükségem volt egy új ollóra, mert egyet eltűntettek a suliban, a másikat pedig kb. 4-5 évvel ezelőtt tűntettem el. Egy Herlitz gyerek-ollót kaptam, és miután megvettük, rá két napra megtaláltam az elveszettnek hitt kispajtást is. Na, nem baj, lesz egy itthon is!
Amit még idénre begyűjtöttem, az két asztali irattartó.
Ezen felül még készítettem magamnak egy falra tűzhető heti tervezőt, amire Blutack-kal tudom majd kitűzni a naphoz tartozó feladatot vagy figyelmeztetést.
Íme Ő: (nem túl kreatív, de a célnak megfelel)

A lényege, hogy egy régi cipősdoboz fedelére alkoholos filctollal felírtam a napok neveit akkora távolságban, hogy elférjenek a kicsi jegyzetlapok, amiket jobb sarokban lehet látni. Ezeknek a lapocskáknak egyszerűen csak hajtogattam egy kis zsebecskét, amit cellux-szal rögzítettem. (Na, ennyit a DIY-ról...) A doboz alját egyébként tárolásra fogom használni, de most még a dekorációs papír-pillangóim laknak benne.
Igazából a sulis dolgoknak ezennel vége, de a kolis listáról még azért eshetne szó...

 

A kollégiumba való költözésnek vannak feltételei, szabályai, elengedhetetlen tudnivalói.
Ennyi idő után már kezdek rájönni, hogy mire van szükségem, és mi az, amit soha nem használnék. Pl. sok lánynál elengedhetetlen kellék, hogy legyen egy sminkes tasak, na nálam ilyen nincs, ellenben ingek és nyakkendők dögivel. :D (Itt jegyezném meg, hogy végre van nadrágtartóm, úgyhogy most már végre teljes a szett.)
Lassanként rájöttem, hogy az interneten nagyon nagy részben a fősulisoknak van csak kollégiumi lista, a szegény kis középiskolások megkapják az első beköltözéskor vagy nem is lesznek bentlakósok. (Meg a nagy francokat! - Sorry: A szerk.)
Ez az én listám nem mindenre kiterjedő része, mert azért elég sok a személyes dolog is benne.

Ágy és környéke:
- takaró- és párnahuzat (van, ahol adnak, de azért mégis jobb az otthoni)
- lepedő
- kispárna (+alvósállatka)
- fürdőköpeny (ne tessék meglepődni! én párnának szoktam használni vagy csak hideg estéken ebben ücsörgök)

Tisztálkodás:
- 2 pár papucs (fürdéshez+benti császkáláshoz)
- egy kicsi és egy nagy törölköző
- tusfürdő
- sampon
- fogkefe
- fogkrém
- hajszárító (nálunk elengedhetetlen, eleve nem díjazzák, ha vizes fejjel vagyunk, másrészt igennagyon hideg tud lenni az épületben)
- arckrém+testápoló
- fésű
- dezodor
- parfüm
- wc papír (lehet, hogy adnak, nálunk nem)
- zsepi (téli időszakban kizárt, hogy anélkül túlélje valaki)
- nedves törlőkendő (végtelen a felhasználási módja)
- intim higiéniás eszközök a lányoknak

Öltözködés:
- mindig az adott napnyi +1 alsónemű (bugyi, melltartó, akármi...)
- ugyanennyi zokni (ugye te sem örülnél, ha a hét végére nem maradna tiszta zoknid egy esetleges nagy eső után?)
- 5-6 póló/ing
- 2-3 nadrág (én ennyit viszek, nincs is sokkal több, ha a következő hétre is szeretnék vinni, ha esetleg nem száradna meg)
- 2-3 pulcsi (időjárás-függő, de egy mindenképp legyen)
- vékonyabb kabát (esőkabát helyett is akár)
- öv (nekem nadrágtartó is)
- ünneplőruha (az évnyitóra vagy valami más ünnepségre mindig legyen egy rendnyi)
- hálóruha (nálam ez egy melegítőnadrágot és egy nagyobb pólót takar)
- ünneplőcipő és váltócipő
- vállfa (hogy legyen mire akasztani)

Gyógyszerek:
- fejfájásra
- lázra
- hasmenésre (reméljük azért ez nem jön be)
- görcsökre
- allergiára (nekem mondjuk elméletileg nincs...)
- megfázásra, köhögésre (neocitran, acc, stb...)
- Normaflore vagy hasonló probiotikum (ez elengedhetetlen számomra, antibiotikum mellé kötelező)
- sebtapasz (bármikor kellhet, és rendszerint csak akkor nincs, amikor kéne)

Étkezés:
- kanál
- villa
- éles kés
- kiskanál (ez nekem mondjuk nincs)
- lapos tányér
- mély tányér, lehetőleg mikrózható
- műanyag pohár (biztonsági okokból)
- egy bögre (amiben lehet este együtt teázni)
- 1/2 literes palack (nekem ez egy gumibetétes Kubu palack, amiből nem tud kicsepegni a víz)
- szalvéta (akár szendvicset csomagolni másnapra, vagy valamire...)
- mosogatószer+szivacs

Egyebek:
- telefon+töltő
- USB kábel
- fülhallgató
- hosszabbító, elosztó, T-elosztó
- kulcsok (otthoni, és a kollégiumi szekrényé, szobáé)
- iratok
- pénz
- szemüvegek (kinek csak a napszemüveg, kinek rendes szemüveg)
- esetenként szükség lehet: orvosi igazolás, kedvezményes étkezésre való igazolás, stb.
És persze a tanuláshoz szükséges holmitok, ami nélkül úgy sem juttok semmire. :)

Remélem így az utolsó pillanatban segítettem, ha másban nem, talán majd jövőre hasznát veszi valaki. :) (Kommentben várok kiegészítéseket, javaslatokat!)
Bubesz

]]>
Sun, 30 Aug 2015 17:36:51 +0200 128427_106540
Bétázás http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/08/27/betazas Azt hiszem, ez a téma megérdemel egy külön írást. Már nem csak azért, mert én magam is próbálkozom vele, hanem azért is, hogy egy kicsit megismertessem a nagyvilággal.

A bétázásról:
Mondhatnám lektorálásnak is. Lényege, hogyha felajánlod, hogy béta leszel, akkor az író maga keres meg téged, de lehet fordítva is. Röviden leírja, hogy miről/kiről ír, meg azt, hogy miért van szüksége egy bétára. Pl.: helyesírási hibák javítása, logikai bukfencek kiküszöbölése, a veszedelmes vesszők jó helyre tétele, stb. A gyakorlatban ez így néz ki: (ez az én saját, már folyamatban lévő történtem, és van bétám! :) )
Sziasztok, Bubesz vagyok!
Az új történetemhez szeretnék bétát találni magamnak, aki megtalálja nekem azt a néhány hibámat, amit esetleg figyelmen kívül hagyok.
Fandom: HP (Harry Potter)
Műfaj: drabble (félperces novella)
Figyelmeztetés: OOC karakterek (olyan szereplőábrázolás, ami eltér – jelen esetben – JKR alkotta jellemtől), AU (alternatív univerzum, az eredetitől eltérő)
Párosítás: Snanger (Perselus/Hermione)
Általában ide szoktuk még írni a várható hosszt, és az új fejezetek közti feltöltési időt. Vannak, akik 1-2 naponta szeretnének frissíteni, de regények esetében nem ritka a heti egy frissítés, vagy annál hosszabb szünet sem. Illetve szükséges feltüntetni az elérhetőséget, anélkül elég nehéz lenne. ;)

Én, amikor először vállalkoztam erre a kicsit sem könnyű feladatra, nem számítottam rá, hogy rögtön egy diszlexiás írópalánta akad billentyűim közé. Több órát dolgoztam egy-egy kis szakaszon, de még így is maradtak hibák. A többedszeri visszautasítás után, sajnos elbúcsúztam tőle, kezdőnek ez elég nagy falat volt. Kudarc, hogy úgy mondjam.
Következőnek több, mint 100(!) oldalt kaptam meg egyszerre, ami persze több fejezet volt. Megírtam a küldőjének, hogy rendben, elvállalom, de csak részenként. Az első fejezetet kijavítottam, vissza is küldtem neki, de azóta sem írt, még csak annyit se, hogy: Kösz b...!

Most sem könnyű a dolgom. Valószínűleg valami kisiskolás kérte a segítségem, aki nem csak logikai és helyesírási hibákkal van tele, hanem alapvető elválasztási gondokkal is küzd. Többek között az írásjelek után nem tesz szóközt, amit a Word rögtön egy hosszú mondatként kezd értelmezni. (Azért 4-5 oldal egy mondat, najó... rendben. :D)
Szívesen mutatnék belőle részleteket, csak mégis meg van kötve a kezem ebből a szempontból. Azért maradjunk annyiban, hogy még a felét sem javítottam ki, de már most több a piros javítás, mint az eredeti fekete.
Azért igyekszem megfelelővé javítani a próbálkozásait, hátha lesz egy kis sikerélménye. :)

Addig is minden amatőr írópalántának ajánlom a Magyar helyesírás szabályai című bestsellert, és a magyar nyelvtan órán elhangzottak észben tartását. ;)
Kiegészítő tanulmányként ajánlom továbbá a Magyar szinonimaszótárt, és a Kis magyar nyelvtan c. okosságokat. (És ha már mást nem, legalább a Word helyesírás-ellenőrzőjét használjátok már! Tudom, hogy nem javít ki mindent, de legalább próbálkozik...)

U.i.: Az elején nekem is csapnivaló volt a vessző-használatom, de még a Merengős korszak előtti időkben, azóta már egészen tűrhető lett.
Jó munkát kívánok mindenkinek!
Bubesz

]]>
Thu, 27 Aug 2015 10:49:13 +0200 128427_106538
Kedvenc alkalmazásaim, oldalaim http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/08/20/kedvenc-alkalmazasaim-oldalaim Régebb óta terveztem egy bejegyzést a kedvenc számítógépes és/vagy telefonos alkalmazásaimról, oldalaimról. Alapvetően nem életfeltétel, hogy ezeket használjam, de hátha valakinek megtetszik valamelyik. :)

A PINTEREST:
Egy olyan közösségi oldal, ahol virtuális parafatáblákra lehet képeket kitűzni. Lehet létrehozni közös táblákat, ahová meghívás után más felhasználók is "pinnelhetnek" képeket. A képeket feltölteni, a google-ből beszúrni vagy a Tumblr és hasonló oldalakró beilleszteni (természetesen háttéranyaggal, forrást megjelölve.)
Sokan a Pinterestet inspirációgyűjtés céljából használják, míg mások híreket osztanak meg egymással, és van az a felhasználó-kör, aki csak úgy megoszt képeket mert tetszik, kedveli a személyt akiről készült, stb. (Én mindhárom tábort támogatom, magam is részt veszek aktívan a pinnelésben. :D )
Saját oldalam

A DEVIANTART:
Itt amatőr és profi művészek tölthetik fel alkotásaikat, legtöbb esetben képi formátumban, de előfordulnak szöveges alkotások is, Én is elkezdtem használni, de kicsit lassúnak találom a feltöltést, úgyhogy csak hébe-hóba töltök fel egy-egy rajzot. :D

A MOLY:
Könyvmolyok gyűjtőportálja. :) Hozzáadhatunk olvasott könyveket, elolvasandókat, szempontok szerint polcra helyezhetjük őket, vagy csak simán kedvelhetünk egy könyvet vagy írót. Lehet rendelni is a moly-boltból, lehet zónákba karcolni (topikokba kommentet írni), és lehet más molyokat követni. :) De ezek még csak töredék-infók, nem lenne elég a hely, hogy mindent le tudjak írni. ;)
Saját profilom

A Nike Running:
Telefonos alkalmazás, most találtam rá, az esetleges rövidke futásaimat tökéletesen eltárolja. :) Viktória Berendi néven megtaláltok a barát-keresőben! ;)

A GMAIL:
Számomra nagyon fontos egy jó levelező-program, mivel a legtöbbször ezen keresztül tartom a kapcsolatot a lektorommal, ide érkeznek a modern levelezőtársak üzenetei is. Aktív e-mail-ezőként szerintem ez a legjobb postaláda-rendszer. :)

Az ADOBE ACROBAT:
Oké-oké, tudom, hogy nem nagy cucc, meg ma már van az Olvasó is, de nekem még mindig nagy kedvencem, főleg a e-kották és a PDF-könyvek olvashatósága miatt. :D

Az IDŐKÉP:
A telefonomra van letöltve, ha netközelben vagyok, mindig tájékoztat a környezetemben lévő vagy a beállított hely időjárásáról. :)

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de használom még a Jellynote-ot, a free-scores.com kottaportált, meg néha a YouTube-ot.
Szép napot Nektek: Bubesz

]]>
Thu, 20 Aug 2015 12:49:59 +0200 128427_106534
Kérdések, válaszok http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/08/07/kerdesek-valaszok Mostanában egyre több helyen találkozom ezekkel a kérdésekkel, amik kicsit eltérőek a 100kérdés posztom kérdéseitől. Hosszas ideje gondolkodtam egy-két válaszon, de csak mostanában sikerült valami használható formát ölteniük a válaszoknak. A kérdésekre legtöbbször felnőtt blogolók válaszoltak, valószínűleg kissé máshogy is állva a dolgokhoz. Mint általában, most sem fogok mellébeszélni, őszinte 15 válasz lesz.

 

1. Mi az, amit ma meg tudsz tenni, de tavaly még nem voltál képes rá?

Idén már egyszer sem írtam a stressz-füzetbe, ami nagy előrelépés számomra.

2. Hogyan állítanád fontossági sorrendbe a következő szavakat: boldogság, pénz, szerelem, egészség, hírnév?

Egészség, annélkül a többinek sincs értelme, aztán a boldogság, mert szerelem nélkül is lehet az ember boldog, majd a szerelem szorosan mögötte, a pénz, s végül: a hírnév.

3. Egyetlen mondatban válaszolj: ki vagy te?

Bár egyetlen mondatot kér a kérdés, mégis két módon tudom megfogalmazni.
1. Kegyetlenségfaktor: őszinte.
2. Korszakzavaros kamasz, aki mégis a mában él.

4. Miről szeretnél ismert lenni?

Nem szeretnék ismert lenni. Esetleg elismert valamiért.

5. Ki az, aki mellett jobban érzed magad a bőrödben?

A családom és az a néhány barátom. Mellettük nem kell mentegetőznöm, nincsenek előttük takargatnivalóim.

6. Mi az a három tulajdonság, ami a legfontosabb számodra a barátságban?

Az őszinteség, a kölcsönös és feltétlen bizalom a másik félben, illetve humor, mert annélkül nincs élet.

7. Mit gondolnak rólad mások, ami egyáltalán nem igaz?

Egyesek szórakozásra képtelennek, mások pitizőnek tartanak, de sajnos ez csak feltételezés, amíg nem osztják meg velem, hogy valójában mit is gondolnak.

8. Mi az a dolog, amit egy hajótörés esetén sem tudnál elveszíteni, amit senki sem vehetne el tőled?

A saját akaratomat, gondolataimat.

9. Ha lehetne egy üzeneted, amit az egész világ számára eljuttatsz, mi lenne az?

Találjátok meg önmagatok!

10. Mi az, amire azt mondtad, hogy soha, de a végén mégis megtetted?

Kezdjük a blogírással, aztán az ilyen kérdésekre való váaszok következnek. Mostani dolog: nem gondoltam volna, hogy a Pincébe zárt valóság félbeszakadása után még visszatérek a Merengőre, de megtörtént.

11. Mi az, amiről teljesen más véleménnyel voltál 5 évvel ezelőtt?

Egy 11 éves elég sok mindenről másként vélekedik, gondolom így voltam ezzel jómagam is. Az egyik bizonyos dolog amiről másként vélekedtem, talán az volt, hogy mit fogok kezdeni az életemmel, ha felnövök.

12. Van bakancslistád?

Nincs, de vannak dolgok, amiket szeretnék megvalósítani az életben, ha lehetőségem adódik majd rá. Itt nem nagyszabású dolgokra kell gondolni, csak olyan tételeim vannak, amik, ha nem történnek meg sem lesz kevesebb oldal az élettörténetemben. :)
(Pl.: szeretném kipróbálni a kendős hordozást)

13. Mennyire vagy előítéletes?

Általában legfeljebb annyira, mint mások velem, de igyekszem féken tartani magam.

14. Mit gondolsz, mi az, amire a modern társadalomnak nincs szüksége?

Ez a kedvenc kérdésem mind közül. Hárpom dologra nincs szerintem szüksége a mai társadalomnak. Az első ezek közül a "celebek" népes állatfaja. Én vígan eléldegélnék nélkülük is. A másik, ami szerintem igen szomorú, hogy le kell írnom, az a terrorizmus és a kényszeres népvándorlás. A harmadik, és egyben utolsó amitől megszabadítanám a világot: a Pénz.

15. Ha visszamehetnél az időben és elmondhatnál valamit egykori önmagadnak, mi lenne az?

Ne változtass semmin! Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Ne engedd, hogy az emberiség maroknyi csekélyértelműje eltántorítson a céljaidtól! Ölelés és puszi a jövőből: Önmagad

]]>
Fri, 07 Aug 2015 19:34:29 +0200 128427_106524
Felelősség vagy mi a szöszöm... http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/08/03/felelosseg-vagy-mi-a-szoszom Őrült ötlet 16 évesen a felelősségről írni, főleg, hogy a szobámat is képtelen vagyok rendben tartani. De! Fontos leszögeznem, hogy EZ után a könyv után, hogy úgy mondjam kötelességem tollat billentyűzetet ragadnom, és kicsit kiírni magamból mindazt, amit gondolok.
Kissé kicsavartnak érzem, hogy egy vizslablogger, celEB, gazditréner tart nagy tükröt a kétlábúak elé.
A mi történetünk tavaly decemberben kezdődött imádott szöszim betegségével, ami sajnos igen hamar győzedelmeskedett felette. :'( Szörnyű érzés volt megtudni, de azt hiszem, itt most nem ez a lényeg. Segíteni akartam(!). Jót tenni egy másik négylábúnak, hogy gazdit, családot kap. Május volt az áttörés. Meglátogattuk az egyik helyi menhelyet, ahol azonnal szerelembe estem egy pici, fekete gombóccal. Hietetlen cuki, nagy szemeivel könyörgött, vigyél haza! Persze a többi kutyában is ott van a családossá válás kívánalma. Borsi kicsit más volt. Ő a gondoskodói lába között visszaszökött mellém az udvarra, leült elém, és azt hiszem, Ő kiválasztott engem. Eldöntöttük, Ő lesz a miénk!
Ez persze mondandómban mind mellékes. Itt az a fontos, hogy az ő életük is annyit ér, ha nem többet, mint egy emberé. Ők azok, akik feltétel nélkül képesek bármikor szeretni. Értük megéri reggel kimászni a puha ágyból. Engem Borsi kezd megtanítgatni arra, hogy felelősség. Nem csak megetetni, helyet biztosítani kell számára. Törődni is fontos velük. BorsiBabának van egy testvére, őt is szívem szerint haza hoztam volna, de sajnos nem lehetett. Most csak Borsiról kell gondoskodnunk, ami elég nagy feladat így is. Minden elismerésem azoknak a nagybetűs Embereknek, akik erőt, időt, lelki nyugalmat nem kímélve vigyáznak a gazditlanokra. Kérek mindenkit: Segítsetek! Ha mással nem is, egy kis töpirevalóval, vagy, ha mással nem is, de legalább egy megosztással, lehet, hogy valamelyik kis négylábú így talál otthonra.
A könyv erősen elgondolkodtat... Mindenkinek ALAPMŰ kellene, hogy legyen. A macskásoknak is. (Ha másért nem, hát Iván miatt.)
Sok mindent kell még tanulnunk egymásról, de a közös jövő csak tanulással érhető el! Tanuljunk egymástól, egymásról! Le a csirkefejekkel!
Ha van rá lehetőség, olvassátok el a könyvet. Vannak benne mosolygós részek is, de sűrűn fog összefacsarodni a szívetek, ha igazán megértitek miről van szó!
Boldog Kutyás-cicás- bármilyenállatos életet kívánok mindenkinek! Legyetek felelős Gazdik! :)

]]>
Mon, 03 Aug 2015 14:22:41 +0200 128427_106522
Betűk, szavak, mondatok, könyvek http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/07/17/betuk-szavak-mondatok-konyvek Januárban Édesanya talált egy nekem való feladatot. A Nagy Olvasási Kihívást, melynek lnyege, hogy a vállalkozó kedvű emberke olvasson el 52 könyvet egy évben. (50 pont + 2 könyv a trilógiához) Megragadott a gondolat. Lelkesen vetettem be magam a könyvtárba, hogy: Nosza, fel! Kutassunk. Ennek eredményeképpen a mai napig 32 könyvet sikerült elolvasnom. És folyamatban van most kettő, párhuzamosan. Voltak könyvek, amiken pár óra alatt végigszaladtam, de voltak, amik az idegeimet húzták (sajnos). Időnként összekötöttem a kellemest a hasznossal, mint ahogy most is teszem, azaz kötelező olvasmányaimat, amit természetesen ebben az évben olvastam el, szúrtam be egy-egy ponthoz. Brilliáns, nemde? :DA listám folyamatosan bővül, szépül, egyre fogynak a helyek, szerncséjükre! ;)Azért néha elszomorít, hogy van, aki már negyvennéhány könyvvel végzett, vagy azóta már a teljes lista is készen van. Persze, nem tudom, hogy hogyan csinálja. Nem szik, alszik, dolgozik/tanul, társasági élet nulla??? Sebaj, legyen az ő baja, én most elégedett vagyok ennyivel is.

1. egy könyvet, ami több mint ötszáz oldal. - Ian Rankin: Sötét jelen

2. egy klasszikus romantikus könyvet. - Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember

3. egy könyvet, amiből film is készült.

4. egy könyvet, ami ebben az évben jelent meg.

5. egy könyvet, aminek a címében számjegyek szerepelnek.

6. egy könyvet, aminek szerzője még nincs 30 éves. - Gerlóczy Márton: Check in

7. egy könyvet, aminek szereplői nem emberek. - Fodor Sándor: Csipike az óriástörpe

8. egy vicces könyvet. - Sophie Kinsella: Kétbalkezes istennő

9. egy könyvet, amit nő írt. - Christina Lauren: Gyönyörű rohadék

10. egy misztikus vagy krimi könyvet. - Hugh Laurie: A balek

11. egy könyvet, aminek címe csupán egy szóból áll. - Farsang Erika: Szuperanyu

12. egy novelláskötetet. folyamatban van: Kosztolányi Dezső: Esti Kornél novellák

13. egy könyvet, ami egy másik országban játszódik.

14. egy szépirodalmi művet. - Móra Ferenc: A honti igricek

15. egy népszerű szerző első könyvét.

16. egy könyvet, amit a kedvenc íróm írt, de eddig még nem olvastam. - Bosnyák Viktória: Analfa visszatér

17. egy könyvet, amit egy barátom ajánlott. - Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

18. egy Pulitzer Díjas művet.

19. egy igaz történeten alapuló könyvet. - Christian Jacq: Tutanhamon utolsó titka

20. egy könyvet az „Ezeket egyszer el kell olvasnom!” listám aljáról.

21. egy könyvet, amit édesanyám szeret. - Sheila Hocken: Emma meg én

22. egy könyvet, ami ijesztő.

23. egy több mint százéves művet.

24. egy könyvet, amit csupán a borítója alapján választottam ki. - Maurie Aude Murail: Lakótárs kerestetik!

25. egy könyvet, amit még az iskolában kellett volna elolvasnom. - Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála

26. egy memoárt. - Kárpáti György: Domján Edit

27. egy könyvet, aminek egy nap alatt a végére lehet érni. - Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg

28. egy könyvet, aminek a címében ellentétes jelentésű szavak szerepelnek. - Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben

29. egy könyvet, ami egy olyan helyen játszódik, ahová mindig is el akartam jutni. - Michelle Moran: Nefertiti

30. egy könyvet, ami abban az évben jelent meg, amikor születtem.

31. egy könyvet, amiről rossz véleményeket hallottam. - Vass Virág: Sohaférfi

32. egy trilógiát. - Raana Raas (Görgey Etelka): Csodaidők (tetralógia)

33. gyerekkorom egy könyvét. - Joanne K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

34. egy könyvet, amiben szerelmi háromszög van. - folyamatban: Emily Brontë: Üvöltő szelek

35. egy könyvet, ami a jövőben játszódik.

36. egy könyvet, ami egy gimnáziumban játszódik.

37. egy könyvet, aminek a címében szerepel egy szín.

38. egy könyvet, ami megríkatott. - John Grogan: Marley meg én

39. egy varázslatos könyvet. - Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

40. egy képregényt. - René Goscinny - Albert Uderzo: Asterix és Kleopátra

41. egy könyvet, aminek írójától még nem olvastam eddig semmit.

42. egy könyvet, ami az enyém, de eddig még nem olvastam el.

43. egy könyvet, ami a szülővárosomban játszódik. - Pribojszky Mátyás: Mesék a mából

44. egy könyvet, ami eredetileg nem az anyanyelvemen íródott.

45. egy könyvet, ami karácsonykor játszódik.

46. egy könyvet, aminek írójának monogramja megegyezik az enyémmel. - Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

47. egy drámát. - Örkény István: Tóték

48. egy betiltott könyvet. - Janne Teller: Semmi

49. egy könyvet, ami egy televíziós műsoron alapul vagy az készült belőle. - TV2 (Vujity Tvrtko): A Napló titok

50. egy könyvet, amit többször elkezdtem, de sosem olvastam végig.

A többi ponthoz nagy örömmel fogadok ajánlásokat itt a blogon, vagy a Facebook-on, a megosztott link alatt vagy üzenetben!

Olvasásra fel! :)

]]>
Fri, 17 Jul 2015 20:29:00 +0200 128427_106518
Világválság http://bubesznapjai.blogger.hu/2015/07/12/vilagvalsag Július van. A tizenkettedik napja. Beteges, de idén ez az első bejegyzés. A történésekről LEHETETLEN-nek tűnő feladat írni. Nem is nagyon akaródzik. Fáj az egész. Semmilyen a nyár. Lett Borsi, tüneményes Labrador-baba. Imádom. Mindenki imádja. Rág mindent... hadd csinálja - legyintek - egészen addig, amíg nem engem. Volt év vége. Kitűnő közismeret. Gitárvizsga. Nagyon nagy köszönet a tanárnőnek!!! Megkaptam, amit nem érdemeltem. lehet, hogy mégis is ismernek?! nem merem bevallani... Június 22. Műtét. Gatyás-para. Nagyon féltem. Túl vagyok rajta. Most fáj, de gyógyul. Két hét fekvés után cérnátlanítás. Most gyógytorna. Kicsit kínoz, de nem érdekes. Ölni tudnék tíz méter futásért, pedig nem is szeretem. Ez is én vagyok.
Újra publikálni akartam. Most sikerül. Egyetlen hatalmas hátulütője, hogy az egyedüllét rohadó következménye a mérhetetlenül elhatalmasodó szentimentalizmus. Legszívesebben nádpálcával ütném el magamtól. Elegem van. Vissza szeretném kapni a fröcsögő, önmagam és másokat marcangoló igazmondásom. De nem nyálasat, olyan sosem volt. Az írás megkönnyít mindent. Leírni más. Belehelyezkedhetek valaki helyébe, addig sem kínzok az unalommal senkit... Vagy inkább mindenkit kínzok. Ez is van.
Gyakorolni nem tudok. Az helyes - a hangszertartáshoz való - ülés még nem megy. Fekve meg nem lehet. Idegesít. A húrokat akarom macerálni. Kínzás. Mindegy. Majd lesz jobb.
Olvasni rengeteget. A nagy olvasási kihívás folyamatban van. Meg a kötelező olvasmányok. Kikapcsol, de közben pörget. 30 könyv kész. Most kettőt olvasok párhuzamosan. Az egyik csúszik. A másik nyögve, lassanként haladós. Ha értem, akkor sem. Paradox az egész. Ez zavar. Tudom, de mégsem. Letagadhatatlanul én vagyok.
Meguntam a fekvést. Világlátó akarok lenni. Igen, ehhez akarat kell. Tornázni, erősödni, újra 120%-ra fejlődni. Most még nem az. Türelmetlen vagyok. Közben egyáltalán nem bántam meg. Csak... lehetne minden gyorsabb. Nem jó egyhelyben. Haladást! Eseményeket!
Elborzaszt a világ gyorsasága, miközben én valahol egyhelyben vagyok. Nem szeretek filozofálgatni. Panaszkodni jól esik, de undorkeltő tevékenység. Ellentmondani: azt szeretek!
Pozitívan látni kell! Már újra tudok majd'hogy rendesen járni. Van időm. Nem hív senki sehová, de nem is tudnék még menni. Legalább nem fáj annyira, hogy vissza kell utasítanom a dolgokat. De közben hiányzik. Utálok - ha fizikailag nem is - egyedül lenni. Vegyük úgy, hogy ez most jó. Nem. Nem jó, de ez van.
Iskolába akarok járni. Ott jó. Van dolog, agymunka. Most csak nyár van. Jó. Vagy mégsem. 
Lehetőseg? Mire? Akarat: most csak gyógyulni.
Elegem van. Unom az egészet...
De(!) közben most boldog vagyok! És ez így van rendjén.
B.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 15:00:56 +0200 128427_106515
Pánikgomb http://bubesznapjai.blogger.hu/2014/12/27/panikgomb Üdv néktek Földlakók!
Ne aggódjatok, nem vesztem el, csak kicsit más felé terelődtek dolgaim.
Sem az iskolakezdésről, sem a németországi utamról nem írtam, pedig lett volna mit írni bőven... Azóta meg már 16 is lettem, vége a karácsonyi felhajtásnak is, 7-én meg vizsga. (A fene a sok stresszbe) 
Kiemelhetően fontosnak tartom, hogy alapvetően totálisan jó kedvem van mostanság, eltekintve néhány lelombozó történéstől. Nomeg az is igaz, hogy rátaláltam arra a dolgokra, amivel ki tudok kapcsolni. :)

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a születésnapomra kaptam Anycitól egy igazán hipercuki Bee-Baris sapit, fülekkel. <3
(Persze ez is megosztotta a népeket, mert mi az, hogy ennyi idősen ilyet, és hogy lesz belőlem komoly felnőtt, a másik fele meg olvadozott a szuperédes Barifüleimtől :D )

A karácsony is okozott meglepetéseket, igen sokat, de ezt most annyira nem fontos részletezni.

 

Vizsga-parám van, ez tény. És az is tény, hogy igyekeznem kell a gyakorlással. Kissé döcög a dolog, de haladok. Igaz, hogy az egyik vizsga-darabom eddig kb. 11-0 arányban a nem tetszik kategóriába lett sorolva, ennek ellenére lelkesen gyakorlom :D

Egyéb kikapcsolódásként beíratkoztam a könyvtárba. Most jelenleg három könyv tartózkodik nálam, de még csak az elsőnél tartok. (Gyönge teljesítmény, no...)
Ezek a könyvek:
Raana Raas: Csodaidők - Az ogfák vöröse
Ken Follett: A titánok bukása (Évszázad-trilógia 1.)
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Mivel kicsit szétszórt vagyok, nem nagyon tudok mit leírni, ha valakit valami még érdekel, írjon egy kommentet, és egy következő posztban válaszolok rá. ;)
Puszi és ölelés mindenkinek!

]]>
Sat, 27 Dec 2014 21:00:00 +0100 128427_106360
100 kérdés :) http://bubesznapjai.blogger.hu/2014/08/26/100-kerdes Két unatkozási periódus között válaszolgattam 100 teljesen véletlen kérdésre. :)

 

1. Mennyi idős vagy?

15 J

2. Mikor van a névnapod?

December 23.

3. Hány testvéred van?

1 öcsém van

4. Hogyan szólítanak a barátaid?

Bubi, Bubesz, Viki

5. Milyen magas vagy?

Körülbelül 168 cm

6.  Milyen színű a szemed?

Jegeskék szürkével

7. Mitől félsz?

Az első, ami eszembe jutott, az a kudarc volt.

8. Mi az, ami nélkül semmiképp nem hagyod el a házat?

Ruha :D Komolyabban: Szeretem magammal vinni a telefonomat.

9. Rágod a körmeid?

Már nem, amióta fontos, hogy megnőjenek, azóta leszoktam róla.

10. Szoktad rágni a tollad vagy a ceruzád?

Nagyon ritkán, ha elmerengek, előfordul.

11. Melyik napszakot szereted?

Talán a délutánt, és az alkonytatot. J

12. Milyen színű a szobád?

Citromsárga

13. Milyen pozícióban alszol?

Általában oldalt vagy hason, de reggelre mindig kiterülök.

14. Milyen ágyad van?

Sima, egyszemélyes.

15. Mi volt az első plüssállatod, hogy hívták?

Nem tudom, hogy mi volt, de az első, ami meghatározó kisbarátom lett, az egy plüss dalmata, a neve Fifi. J

16. Plüssel alszol?

Igen.

17. Miben alszol? Őszintén?

Legtöbbször melegítőnadrág+póló, és ami még elengedhetetlen, az a zokni. :D (eléggé fagyos vagyok)

18. Játszol valamilyen hangszeren?

Gitáron :) és tudok egy kicsit zongorázni és furulyázni.

19. Szeretsz olvasni?

Nagyon szeretek.

20. Mit olvastál utoljára?

Csehov: Sirály

21. Mit olvasol most?

Flaubert: Bovaryné

22. Melyik filmet láttad utoljára?

A Scandal in Belgravia (BBC Sherlock)

23. Mit láttál utoljára színházban?

Jézusfaragó ember

24. Mi szerettél volna lenni, amikor kicsi voltál?

Egyiptológus :D

25. Mivel szeretnél foglalkozni felnőtt korodban?

Zenét szeretnék tanítani

26. Mi a csengőhangod?

BBC Sherlock: Irene Adler’s Theme

27. Szeretsz iskolába járni?

Azt kell, hogy mondjam: Igen ;)

28. Mik azok a célok, amiket 2 éven belül szeretnél elérni?

Nincsenek nagy elvárásaim: 12. osztály végén egy érettségivel szeretnék gazdagabb lenni

29. Szereted a sportot?

Igen, de van olyan, amire nem lehet rávenni.

30. Szeretsz buliba vagy koncertekre járni?

Buliba nem igazán, koncertekre is csak akkor, ha minőségi.

31. Mit csináltál az előző szülinapodon?

Elérzékenyülve hallgattam, hogy az iskola felköszönt! <3

32. Szoktál bolhából elefántot csinálni?

Néha előfordul, és akkor nehéz leállítani, mert igazán rá tudok zizzenni a dolgokra. :D

33.  Milyen az önbizalmad?

Alapvetően egészséges, de néha eloldalog, és akkor egy nagyképűség álcát húzva próbálom leplezni, hogy épp házon kívül tartózkodik.

34. Könnyen barátkozol?

Felületesen, de csak keveseket engedek közel magamhoz.

35. Vagy valakinek a legjobb barátja?

Tudtommal igen, de erről inkább másokat kellene megkérdezni.

36. Elégedett vagy magaddal?

Alapvetően igen, de tudom, hogy vannak hiányosságaim az élet minden területén.

37. Makacs vagy?

Igen, és csak kevesen értenek ahhoz, hogy leszereljenek. :D (Gratula azoknak, akiknek sikerül!)

38. Könnyen fel tudnak idegesíteni?

Attól függ, ki, és mivel.

39. Milyen a memóriád?

Szerintem megfelelő. Mit is szerettem volna még mondani? ;)

40. Gyűjtesz valamit?

Tapasztalatokat, de minden mennyiségben!

41. Mire gyűjtöd most a pénzed?

Csak gyűjtöm. A nagy vágyam egy saját lant.

42. Milyen fura szokásaid vannak?

Ha ideges vagyok, gyűrögetem a bal fülem, és, ha valamit nem értek, felhúzom a jobb szemöldököm. Ráadásul képes vagyok ezek kombinációjára is! :D

43. Milyen rossz tulajdonságod van?

Őszinteség.

44. Szoktad figyelni az embereket?

Szoktam. Ki nem?

45. Ha megváltoztathatnád a neved, mi lenne az? Miért?

Nem változtatnám meg a nevem. A jelentése győzelem, ez már önmagában jó. J

46. Szeretnél gyereket?

Igen. Hogy mennyit? Nem tudom, de szeretnék.

47. Hiányzik neked most valaki?

Igen, több ember is.

48. Szoktál mesét nézni?

Persze, most is az megy a háttérben.

49. Szoktál táncolni akkor is, ha nem szól zene?

Persze, hogy szoktam! :D

50. Szoktál az autóban énekelni?

Erről Papit kéne megkérdezni. 2 óra hangos éneklés hazafelé, biztos élvezetes lehet…

51. Szereted a csípős szószokat?

Igen, szeretem a csípőset. Sokkal szívesebben eszem csípőset, mint mentolosat.

52. Szoktál reggelizni?

Általában nem, mert olyankor még nem befogadó képes a pocim.

53. Szoktál szívószállal inni?

Igen, de mostanában többször készítek belőle buborékfújót, minthogy igyak vele. :D

54. Mi a legrosszabb sérülésed?

Kb. 2 éves lehettem, amikor eldőltem egy műanyag székkel, bevertem a fejem, és berepedt. :/

55. Meg tudod tekerni a nyelvedet?

Kipróbáltam, az egyik irányba sikerült.

56. Nyertél már valaha versenyt?

Igen, néhányat.

57. Mi volt az utolsó sportesemény, amit megnéztél?

Focimeccs

58. Van olyan becenév, amin csak a családod szólít?

Igen van: Csibe, Macs, Hugi (Bebő kihasználja a méretbeli fölényeit)

59. Van valamilyen furcsa fóbiád?

Igen van, nem szeretek néhány fémtárgyhoz hozzáérni.

60. Van olyan dal, amit, ha egyedül vagy, bömböltetsz, de mások előtt ciki?

Nem tudok róla, hogy lenne.

61. Van valamilyen furcsa szokásod, ha ideges vagy?

Gyűrögetem a bal fülemet.

62. Van háziállatod?

Van. 1 Tappancs kutya, 2 cica: Giselle és Manci, és jelenleg 5 csigabiga.

63. Van valami rózsaszín 3 méteren belül?

Filctollak és ceruzák.

64. Ha kréta lennél, milyen szín lennél?

Talán sárga vagy piros.

65. Tél vagy nyár?

Inkább nyár.

66. Jobb vagy bal kezes vagy?

Eredetileg jobb, de amúgy kétkezes.

67. Mi a rosszabb: hibázni vagy sosem próbálni?

Sosem próbálni. Ha nem próbálom meg, nem is hibázhatok.

68. Nyitott vagy csukott szobaajtóval alszol?

Itthon nyitott, kollégiumban értelemszerűen csukott.

69. Lego vagy fa építőjáték?

Lego.

70. Nike vagy Adidas?

Nem vagyok márkafüggő. Csak cipőből ragaszkodom a Nike-hoz, mert keskenyebb, mint az Adidas

71. Tea vagy kávé?

Egyértelmű, hogy tea. A kávénak még az illatát is nehezen tűröm.

72. Szemüveget vagy kontaktlencsét hordasz?

Szemüveget. (Kicsit tartok is a kontaktlencsétől.)

73. Facebook vagy Tumblr?

Kapcsolattartás: Facebook Egyéb: Tumblr. Amúgy meg Pinterest. :D

74. Humán vagy reál beállítottságú vagy?

A zene miatt humán, de a matematika iránti érdeklődésem mutat némi reálos beütést. :D

75. Pesszimista vagy optimista vagy?

Inkább optimista, és néha pechemre idealista.

76. Melyik a kedvenc virágod?

Ezen még nem gondolkodtam, de talán a szabad Pipacs.

77. Melyik a kedvenc színed?

A sárga és a zöld, de kezdem megkedvelni a pirosat is.

78. Melyik a kedvenc hónapod?

A november.

79.  Mi a kedvenc ételed?

Anya tortillája. J

80. Mik a kedvenc ruhadarabjaid?

A déditől örökölt ruháim és a kalapom.

81. Mi a kedvenc idézeted?

Nincs ilyen, mindig változó, ha ki kéne emelni egyet: „A zene mindenkié!”

82. Milyen a kedvenc szendvicsed?

Változó, de szeretem a sajtos-salátás-uborkás-szalámis-pirospaprikás szendvicset.

83. Mi a kedvenc állatod?

Mogyorós pele. Szerintem nagyon édes!

84. Melyik a kedvenc tv-csatornád?

Nickelodeon és M2. :D

85. Mi a kedvenc tv-műsorod?

A Madagaszkár pingvinjei

86. Melyek a kedvenc napjaid?

Kedd és Péntek.

87. Mi a kedvenc italod?

Víz. Sima, egyszerű víz.

88. Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

Eper és citrom.

89. A kedvenc színed jellemző rád?

Sárga - a gondolatébresztõ

Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelõ filccel kihúzni.

Kedvezõen hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélõképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvencük, jó beszélõképességgel rendelkeznek, vezetõ egyéniségek.

Zöld - figyelmessé tesz

A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert. A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejûleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít. Hatása testünkre: álmatlanság, túlerõltetett szemek és fertõzések ellen jó.

A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, megtisztulás érzetét kelti. A zöldet kedvelõk kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

 

Piros - az energiabomba

A pirosnak erõs hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettõl a színtõl bárki erõsebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

A pirosat kedvelõk kezdeményezõk, kreatívak, fizikailag is aktívak. Bizonyos tárgyak pirosra festve kifejezetten figyelemfelkeltõek: veszélyt jelzõk, izgalmat kiváltók, de akár sokkolóak is lehetnek. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekbõl. A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterõnket és szexuális vágyakat ébreszt.

 

Szerintem igazak. J

90. Mi a kedvenc nasid?

Csoki :D

91. Jelenleg melyik a kedvenc dalod?

Kislány kezeket fel, Oly jól csúszik ez a banánhéj

92. Melyik a kedvenc tantárgyad?

Összhangzattan

93. Ki a kedvenc énekesed?

Bényei Tamás

94. Ki a kedvenc színészed?

Magyar: Reviczky Gábor és Kern András Más nemzetiségű: Alan Rickman és Martin Freeman

95. Melyik a kedvenc könyved?

Nincs kifejezetten kedvenc, szívesen olvasok szinte bármit, témakörileg Az Ókori Egyiptom vonz leginkább

96. Melyik a kedvenc oldalad?

Turn to page 394!
Komolyabban: Pinterest

97. Mi a kedvenc játékod?

Honfoglaló. Mind internetes, mind a társasjáték formájában.

98. Hová utaznál el most?

Irány London, és A Globe! J

99. Mi a legértékesebb tulajdonod?

Az emlékeim, mert azokat nem tudják elvenni tőlem.

100. Mit éreztél, amikor ezt töltötted ki?

Elgondolkodtam sok mindenen, mert lehet, hogy természetesnek tűnt, de nehéz volt megfogalmazni.

]]>
Tue, 26 Aug 2014 15:24:49 +0200 128427_106244
Szünidő-ötletek-szórakozás http://bubesznapjai.blogger.hu/2014/07/29/szunido-otletek-szorakozas Sohasem gondoltam, hogy egy ilyen bejegyzés meg fog születni, ennek ellenére most mégis sor került rá. Ilyen postok általában kisgyermekes anyukáknak szólnak, és kisgyermekes anyukák írják. Igaz, hogy én egyik kategóriába sem tartozom, de, hátha valakinek megtetszik a hirtelen jött ötleteim egyike. :)

Gyerekeket lefoglalni nem egyszerű dolog, persze nekem jó, mert nyár van, ki lehet menni. Az első és legkönnyebb mód, hogy irány a medence, ha van, ha nem, akkor bármi, amivel pacsálni lehet, ez nálunk bejött.
A srácoknak nagyon bejött a trambulin-foci, amit egy kisebb méretű gumilabdával játszottak, és a trambulin oszlopai szolgálták a kaput. Természetesen kézzel tilos beleérni, kivéve, ha véletlenül kirúgják. (Mi itt is elkerültük, hogy kézzel érjenek bele: én dobtam nekik vissza, és én számoltam a gólokat is.) Persze maga az ugrálás öröme is felszabadító, de ha van kihívás... ;) Sikere volt még a frizbi-labdának is, ami váratlanul nyílik szét az ember kezében vagy repülés közben.

Mikor fürdeni még éppen nem lehetett a víz hőmérséklete miatt, de elég meleg volt már a kisebb pacsáláshoz, egy célbadobós játékot készítettünk, ami nem utolsó sorban számolás gyakorlásához is alkalmas volt. Az aszfaltra felrajzoltam egy nagy céltáblát, azután beszámoztuk 10-50-ig, az öt sávot. Félbevágtunk 2 db. mosogatószivacsot, vízbe mártottuk őket, és már is indulhat a móka! :)

Egyszerű, de praktikus játék volt a buborékfújás, amit szívószálak, joghurtospohár és egy laza szapppan-víz elegyből csináltuk pillanatok alatt. (Nem volt annyira pattogós, hiper-bubi lötty, de a lelkesedés végéig kitartott.)

 

Néha voltam úgy vele, hogy inkább üljünk le, rajzoljunk, akkor legalább nincs akkora zaj, nincs akkora tombolás. Azért azt le kell szögezni, hogy nem úgy megy, hogy lerakom a ceruzásdobozt és a papírokat eléjük és otthagyom őket, akárcsak 10 percre is, mert rögtön az az érdekesebb, amit én csinálok (ha ez a Nők Lapja olvasgatása, akkor is). Legyünk itt is kreatívak: ne nyomtassunk, rajzoljunk nekik színezőket, ez már arra az időre is leköti őket, mert vagy nézik, hogyan készül a kedvenc mesefigurájuk, vagy ők maguk is próbálkoznak a lemásolásával. Sikeres volt még az a verzió is, hogy színező változatban rákerestem egy témára a telefonomon, leraktam eléjük, hogy válasszanak ők, majd rajzolják le maguknak azt, ami tetszik.


 

Amiket még sokat játszottunk: A Mézes-futam társasjáték, ami a kígyók és létrák játékhoz hasonló, csak lufikkal és méhacskékkel, illetve számok helyett színek vannak a dobókockán és a pályán. (4 éves kortól ajánlják)
A Spongyabob Junior-Malefiz társasjáték, aminek lényege a logikus akadályok kihelyezése, és a saját bábuink mihamarabbi célba juttatása. :) (Csigusz megvéd a kiütéstől ;) ) 5 éves kortól ajánlják.
Kicsit nagyobbaknak és óvodásoknak is nagyszerűjáték lehet az Agytorna, Játék az IQ-val, amire véletlenül bukkantunk rá, mert őszintén szólva: elfelejtettem, hogy van nekik való része is. :D
A Gumimacik társasjátéka csak a napokban került a házhoz, de nagyon sokáig el tudtunk vele játszani. Egy nekiugrásra akár 4-5 kört is játszottunk. (É.: 1 nap 2-3 alkalommal kerülnek elő a játékok felváltva, fő a változatosság! ;) )
A Nyomozás az állatvilágban, és a Nyomozás a dinoszauruszok korában hatalmas sikert aratott, a felnőtteknek azért, mert a gyerkők gyakorolják a hangos olvasást, nekik/nekünk azért, mert izgalmas felfedezőtúra a korok, kontinensek és életközösségek között. És egy jó kis csapatmunka, hogy minél hamarabb megtaláljuk azt az utolsó nyuszit, aminek csak a füle látszik. :)

 

Egyelőre ennyi! Jól vagyunk, kreatívkodunk, kicsit civakodunk, sokat kacagunk, szórakozunk és játszva tanulunk! :)

]]>
Tue, 29 Jul 2014 21:40:25 +0200 128427_106208