... avagy Értelem és Érzelem

Emma Thompson forgatókönyve Jane Austen azonos című könyve alapján készült. Főszerepben: Kate Winslet, Emma Thompson, Hugh Grant és Alan Rickman. (hűű... ez most nagyon filmfelvezetős lett :D )

Alapvetően nem szeretem az érzelgős filmeket, ám ezt mégis jó volt nézni. Csavaros szerelmi történet, melynek középpontjában a Dashwood-lányok állnak. Édesapjuk váratlan halála után pénz nélkül maradnak. Bátyjuk csak csekély mértékben támogatja őket, utolsó esélyük, ha jól választanak maguknak férjet. (nem akarok nagyon spoilert írni, szóval, eléggé igyekeznem kell!)

Az idősebik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik érzéseiben, úgy gondolja, minden helyzetben az eszére kell hallgatnia, s nem a szívére. (Ohh mily' kár, pedig igazán jó udvarlói akadtak, de majd a végén...) Két udvarlója is akadt. Brandon ezredes (Alan Rickman), akiről bár ódákat zengnek a környékbeliek, mégis nagyon tartózkodó (megjegyzem megvan rá az oka), és Edward Ferrars (Hugh Grant), bátyjuk feleségének idősebb öccse. (szerintem elég bonyolult, hogy ki kinek kije, többször is elvesztettem a film során a rokoni szálakat.) Edward teljesen belehabarodik a lányba, aztán hirtelen eltűnik (irány London!), a film második felében derül csak ki, miért. Ekkor Elinor - bár próbálja tartani magát - összeroppan, hiszen szertik egymást, de a hirtelen elutazás tárgya miatt mégsem lehetnek egy pár (... még).

A fiatalabb lány, Marianne (Kate Winslet) érzelmeit - nővérével ellentétben - nyíltan kimutatja az elbűvölő "megmentő", Willoughby (Greg Wise) iránt. Először teljes egyetértésben, sokak szerint jegyességben élnek (mellesleg nem így van), majd Willoughby is eltűnik.

A film legviccesebb jelenete szerintem, amikor Mr Palmer (Hugh Laurie)  - (még egy indok, hogy érdemes megnézni) - úgy tartja el magától a kisbabát, Thomas-t, mintha fertőzne. :D

Ha tovább írnám, az már tényleg spoiler lenne, szóval, inkább beszéljenek a képek :) (mint eddig mindig)

A Dashwood-lányok: Marianne, Margaret, és Elinor

Elinor és Edward

Marianne és Willoughby

Willoughby és Elinor (Marianne után néznek így)

Colonel Christopher Brandon (röviden: Ezredes :D )

Borító/Plakát

 

 

És amit direkt hagytam a végére... Mr. Palmer (h)arcai:

 

Összességében: nagyon tetszett a film; megnézhető újra, amennyiben az ember úgy gondolja; jól felépített történet; enyhe nyálzós hajlamú film, mert néhány része édes, romantikus, de azért az egészséges határokon belül :D tízből kilenc, de csakis azért, mert néha nem tudtam követni, hogy ki kicsoda és kivel van... vagy nincs