Bubesz napjai

Önállósodás, zene, gondolatok, meg minden más... :)

Bétázás

Azt hiszem, ez a téma megérdemel egy külön írást. Már nem csak azért, mert én magam is próbálkozom vele, hanem azért is, hogy egy kicsit megismertessem a nagyvilággal.

A bétázásról:
Mondhatnám lektorálásnak is. Lényege, hogyha felajánlod, hogy béta leszel, akkor az író maga keres meg téged, de lehet fordítva is. Röviden leírja, hogy miről/kiről ír, meg azt, hogy miért van szüksége egy bétára. Pl.: helyesírási hibák javítása, logikai bukfencek kiküszöbölése, a veszedelmes vesszők jó helyre tétele, stb. A gyakorlatban ez így néz ki: (ez az én saját, már folyamatban lévő történtem, és van bétám! :) )
Sziasztok, Bubesz vagyok!
Az új történetemhez szeretnék bétát találni magamnak, aki megtalálja nekem azt a néhány hibámat, amit esetleg figyelmen kívül hagyok.
Fandom: HP (Harry Potter)
Műfaj: drabble (félperces novella)
Figyelmeztetés: OOC karakterek (olyan szereplőábrázolás, ami eltér – jelen esetben – JKR alkotta jellemtől), AU (alternatív univerzum, az eredetitől eltérő)
Párosítás: Snanger (Perselus/Hermione)
Általában ide szoktuk még írni a várható hosszt, és az új fejezetek közti feltöltési időt. Vannak, akik 1-2 naponta szeretnének frissíteni, de regények esetében nem ritka a heti egy frissítés, vagy annál hosszabb szünet sem. Illetve szükséges feltüntetni az elérhetőséget, anélkül elég nehéz lenne. ;)

Én, amikor először vállalkoztam erre a kicsit sem könnyű feladatra, nem számítottam rá, hogy rögtön egy diszlexiás írópalánta akad billentyűim közé. Több órát dolgoztam egy-egy kis szakaszon, de még így is maradtak hibák. A többedszeri visszautasítás után, sajnos elbúcsúztam tőle, kezdőnek ez elég nagy falat volt. Kudarc, hogy úgy mondjam.
Következőnek több, mint 100(!) oldalt kaptam meg egyszerre, ami persze több fejezet volt. Megírtam a küldőjének, hogy rendben, elvállalom, de csak részenként. Az első fejezetet kijavítottam, vissza is küldtem neki, de azóta sem írt, még csak annyit se, hogy: Kösz b...!

Most sem könnyű a dolgom. Valószínűleg valami kisiskolás kérte a segítségem, aki nem csak logikai és helyesírási hibákkal van tele, hanem alapvető elválasztási gondokkal is küzd. Többek között az írásjelek után nem tesz szóközt, amit a Word rögtön egy hosszú mondatként kezd értelmezni. (Azért 4-5 oldal egy mondat, najó... rendben. :D)
Szívesen mutatnék belőle részleteket, csak mégis meg van kötve a kezem ebből a szempontból. Azért maradjunk annyiban, hogy még a felét sem javítottam ki, de már most több a piros javítás, mint az eredeti fekete.
Azért igyekszem megfelelővé javítani a próbálkozásait, hátha lesz egy kis sikerélménye. :)

Addig is minden amatőr írópalántának ajánlom a Magyar helyesírás szabályai című bestsellert, és a magyar nyelvtan órán elhangzottak észben tartását. ;)
Kiegészítő tanulmányként ajánlom továbbá a Magyar szinonimaszótárt, és a Kis magyar nyelvtan c. okosságokat. (És ha már mást nem, legalább a Word helyesírás-ellenőrzőjét használjátok már! Tudom, hogy nem javít ki mindent, de legalább próbálkozik...)

U.i.: Az elején nekem is csapnivaló volt a vessző-használatom, de még a Merengős korszak előtti időkben, azóta már egészen tűrhető lett.
Jó munkát kívánok mindenkinek!
Bubesz

0 Hozzászólás

Kérdések, válaszok

Mostanában egyre több helyen találkozom ezekkel a kérdésekkel, amik kicsit eltérőek a 100kérdés posztom kérdéseitől. Hosszas ideje gondolkodtam egy-két válaszon, de csak mostanában sikerült valami használható formát ölteniük a válaszoknak. A kérdésekre legtöbbször felnőtt blogolók válaszoltak, valószínűleg kissé máshogy is állva a dolgokhoz. Mint általában, most sem fogok mellébeszélni, őszinte 15 válasz lesz.

 

1. Mi az, amit ma meg tudsz tenni, de tavaly még nem voltál képes rá?

Idén már egyszer sem írtam a stressz-füzetbe, ami nagy előrelépés számomra.

2. Hogyan állítanád fontossági sorrendbe a következő szavakat: boldogság, pénz, szerelem, egészség, hírnév?

Egészség, annélkül a többinek sincs értelme, aztán a boldogság, mert szerelem nélkül is lehet az ember boldog, majd a szerelem szorosan mögötte, a pénz, s végül: a hírnév.

3. Egyetlen mondatban válaszolj: ki vagy te?

Bár egyetlen mondatot kér a kérdés, mégis két módon tudom megfogalmazni.
1. Kegyetlenségfaktor: őszinte.
2. Korszakzavaros kamasz, aki mégis a mában él.

4. Miről szeretnél ismert lenni?

Nem szeretnék ismert lenni. Esetleg elismert valamiért.

5. Ki az, aki mellett jobban érzed magad a bőrödben?

A családom és az a néhány barátom. Mellettük nem kell mentegetőznöm, nincsenek előttük takargatnivalóim.

6. Mi az a három tulajdonság, ami a legfontosabb számodra a barátságban?

Az őszinteség, a kölcsönös és feltétlen bizalom a másik félben, illetve humor, mert annélkül nincs élet.

7. Mit gondolnak rólad mások, ami egyáltalán nem igaz?

Egyesek szórakozásra képtelennek, mások pitizőnek tartanak, de sajnos ez csak feltételezés, amíg nem osztják meg velem, hogy valójában mit is gondolnak.

8. Mi az a dolog, amit egy hajótörés esetén sem tudnál elveszíteni, amit senki sem vehetne el tőled?

A saját akaratomat, gondolataimat.

9. Ha lehetne egy üzeneted, amit az egész világ számára eljuttatsz, mi lenne az?

Találjátok meg önmagatok!

10. Mi az, amire azt mondtad, hogy soha, de a végén mégis megtetted?

Kezdjük a blogírással, aztán az ilyen kérdésekre való váaszok következnek. Mostani dolog: nem gondoltam volna, hogy a Pincébe zárt valóság félbeszakadása után még visszatérek a Merengőre, de megtörtént.

11. Mi az, amiről teljesen más véleménnyel voltál 5 évvel ezelőtt?

Egy 11 éves elég sok mindenről másként vélekedik, gondolom így voltam ezzel jómagam is. Az egyik bizonyos dolog amiről másként vélekedtem, talán az volt, hogy mit fogok kezdeni az életemmel, ha felnövök.

12. Van bakancslistád?

Nincs, de vannak dolgok, amiket szeretnék megvalósítani az életben, ha lehetőségem adódik majd rá. Itt nem nagyszabású dolgokra kell gondolni, csak olyan tételeim vannak, amik, ha nem történnek meg sem lesz kevesebb oldal az élettörténetemben. :)
(Pl.: szeretném kipróbálni a kendős hordozást)

13. Mennyire vagy előítéletes?

Általában legfeljebb annyira, mint mások velem, de igyekszem féken tartani magam.

14. Mit gondolsz, mi az, amire a modern társadalomnak nincs szüksége?

Ez a kedvenc kérdésem mind közül. Hárpom dologra nincs szerintem szüksége a mai társadalomnak. Az első ezek közül a "celebek" népes állatfaja. Én vígan eléldegélnék nélkülük is. A másik, ami szerintem igen szomorú, hogy le kell írnom, az a terrorizmus és a kényszeres népvándorlás. A harmadik, és egyben utolsó amitől megszabadítanám a világot: a Pénz.

15. Ha visszamehetnél az időben és elmondhatnál valamit egykori önmagadnak, mi lenne az?

Ne változtass semmin! Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Ne engedd, hogy az emberiség maroknyi csekélyértelműje eltántorítson a céljaidtól! Ölelés és puszi a jövőből: Önmagad

0 Hozzászólás

Khm... khm...

Kamasz létem nagy hátrányának mondhatom, hogy gyakran felejtek el dolgokat, és ellenkezek olyan dolgok ellen, amikre más átlagos ember helyeselne. (No, mindegy...) Mostanában néha úgy érzem magam mint egy legendás állat: szanaszét áll a fejem. (Milyen jó, hogy nincs belőle hét!) Időnként kapkodással töltöm időm, máskor meg egy csiga lassúságával és bátorságával szemlélem a világot. (állati :D ) Mentségemre legyen mondva, elég sok mindent csinálok egyszerre.
Újabban eldöntöttem, hogy szerzek egy lantot, és megtanulok rajta játszani. (Addig is ott a gitár, a trombita, meg néha a Beni hangszerei.) mostanában kezdem felfedezni, hogy tényleg érdekel amit csinálok, kezdek belejönni. Furcsának tűnhet, hogy másfél év konzi után merem cask kijelenteni, de ehhez is fel kell valamennyire nőni, hogy kimondhassam.
Közben az írással is lassacskán haladok: egyelőre 7 fejezet publikálva, a nyolcadik elfogadásra vár, a kilencediket meg be kéne már fejezni. Azt hiszem, beértem magam. Bár mostanában úgy tűnhet, megtáltosodtam ilyen téren, mégis úgy érzem, nem ez a kilencedik lesz az eddigiek közt a legjobb. Emlékszem még, hogy augusztus végén, mikor a történet írására adtam a fejem, még mennyi nyelvtani, logikai, és egyéb hibával kellett megküzdenem. Keserves kínlódás volt, de csak felkerült az első, azután a második, és most már a nyolcadik fog. Majd' hét hónapja fogtam neki, de csak novemberben került fel az első. A kedvenc "hibám" egyelőre: a pillogás volt. :D (Most komolyan, ki tud elképzelni egy pillogó Perselust! :D ) Visszagondolva nem tűnik nagy időnek, sok melónak, de ha kicsit utánaszámol az ember, és meglátja a pendrive-omon azt a halom Javítatlan, javított és végleges fejezet-kupacot, akkor már kissé máshogy áll a dolgokhoz.  Én sem veszem észre, hogy már ennyi idő eltelt, ennyi ideje formálódik a 'mese', méghozzá azért, mert még nem tartok sehol. Azaz, ezt így nem mondanám, de a nyolc befejezett fejezet alatt még csak 5 nap telt el. (Vasárnap -> csütörtök)

Közben itt az iskola: mint minden jó gyerek, felfedezem a világot, tanulok, gyakorolok, és boldogítom a jónépet :D Meg focizom, játszom, olvasok, és kék szemeimmel nem csak nézni, látni is próbálok.

http://fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=111255

0 Hozzászólás

Pincébe zárt valóság

Életem első hosszabb története, melyet szeretnék megosztani a nyilvánossággal.

Nyáron kezdtem bele, egy hirtelen ötlettől vezérelve, mondván jó móka lesz. Az elején nem volt minden zökkenőmentes, mert sokáig béta nélkül, magamnak igyekeztem kijavítani az első két fejezetet. Azután végre vállalkozott valaki, aki megcsinálja nekem. Az első két fejezetet "teljesen" kijavította, de még így is maradt benne javítanivaló. Mindezek után én elutaztam No.-ba, ahol érkezett az e-mail, hogy most ráér, küldhetem neki a harmadikat. Amint hazaértem, elküldtem, de választ egy hét után sem kaptam. Írtam neki mégegyszer, mellékelve a negyedik fejezetet, de semmi. Így történt meg, hogy béta nélkül maradtam. Nem olyan régen sikerült találnom helyette egy szorgos javítót, aki villámtempóban javítja az elküldött fejezeteket, ezzel engem is inspirálva az újabb és újabb részek elkészítésére. Innen is hatalmas ölelés és puszi neki! :)

És most a jelen: November harmadikán írt először, hogy vállalná a lektorálást. Tegnap felkerült az első fejezet! (mondtam én, hogy szupergyors! :) )

A történet elérhetsége: http://fanfic.hu/merengo/viewuser.php?uid=16679

0 Hozzászólás