Bubesz napjai

Önállósodás, zene, gondolatok, meg minden más... :)

Irány a suli!

Avagy: Back to School, ahogy a Zokosok mondanák. ;)
Mivel idéntől a 12. osztályt (elsemtudomhinni...) fogom megkezdeni, ebből a negyediket kollégiumban, ezért gondoltam, kicsit összeszedem, hogy mire is van/lesz szükségem.

Elsőként itt lenne egy kép a koliba-indulós készletből, amiben benne van a hangszer, a tesicucc és az úszásfelszerelés is. Meg egy-pár egyéb apróság, ami feldobja az életem. :D

Azért innen is látszik, hogy mekkora monstrum szegény tok... (és már megint miért tette be elfektetve??)

A budmilos zsák idei zsákmány, ebbe került az úszós-mütyi.
Mellette áll a fekete hátizsák, ami már kezdi megadni magát a sorsnak, de remélem, hogy az idei évet még ki fogja bírni. A tartalmáról annyit, hogy rejtőzik benne egy pár Nike FC247 Elastico II teremfoci-cipő pink-sárga színben, egy zöld (erős) Thera Band tornaszalag, ami a rehabilitációhoz még néha szükséges, egy gumi ugrókötél, ami még a hősidőkből maradt, de azóta is jön velem és jó barátom. (Nem feljetettem el az élményeket, amiket ott kaptam. :) ) Illetve egy tornadressz, egy sportmelltartó és egy hosszúnadrág.

Idénre nem volt akkora-nagy bevásárlás a szükséges tanszerekből, mert maradt még füzetem tavalyról, illetve a legtöbb íróeszközöm is már egy ideje a szolgálatomban állnak.
A tolltartóm a tizedik óta teljesíti méltó szolgálatát, de pl. a kicsi Smiley World-ös füzetem már 9. osztály óta a mindet-jegyzőm. (Ennek eredménye képpen tegnap leszakadt a hátsó borítója...)Látszik, hogy kissé megviselt.

Itt meg főleg... (a képen látható órarend-töredék kilencedikes)

Füzeteket nem díszeseket, hanem teljesen egyszerűeket vettünk. Idén a Fanta füzeteit sikerült elcsípnünk, így azokból raktároztunk be néhány darabot, de van még olyan füzetem is, amibe idén már harmadik éve fogok írni, de még nem telt be.
Az egyetlen olyan, amit fontos külön megemlítenem külön: a matematika-füzetem. A Lidl-ben vásároltuk, 140 lapos, ami egy matekfüzet-zabálónak nagy előny. Több lap, több hely, kevesebb helyre szétbontott tudás-anyag. :)
Íme Ő:

Idén már másodszor szereztem be tanári zsebkönyvet, hogy az éves vackaimat legyen hol gyűjtenem, mert ez felelt meg eddig a leginkább az igényeknek. (Pár nappal utána ismerkedtem meg a filofaxokkal, amire azóta is fáj a fogam, és amint lehet, lecsapok egyre.)


Mivel összesen 8 órarendet tartalmaz a könyv, de nekem csak egyre van szükségem - amibe a csengetési rendet már beleírtam -, ezért a hátsó órarendekre címkéket ragasztottam, hogy tudjak jelölni, ha szükséges.

A báránykás nagy kedvencem, de már alig van belőle. (Valószínűleg oka van...)

Íróeszközökből idén nem sokat vettünk, mert a tavalyi (vagy még régebbi) készlet is teljesen jó. Amire szükségem volt, az a Stabilo Marathon négyszínű készlete, ami azért jobb, mint a sima tollkészlete a Stabilonak, mert ezen van gumi, ami sokkal kényelmesebbé teszi. Nem véletlenül használom 5.(!) osztály óta. A másik amit vennünk kellet, az a grafitceruza volt, mert még mindig nagy mennyiségben koptatom őket a kottafüzetben. Idén Koh-I-Noor B-keménységű grafitokat vettem. Mostanában sokkal jobban szeretek újra ceruzával írni, mint a töltőceruzával (vagy rotring, ki hogy ismeri). A radírom már elég kicsi, de még jó, meg amúgy is van itthon tartalék. A mostani egy Maped, a tartalék pedig Stabilo, amin egy majmocska van. Évek óta használom a Stabilo Point88-as tűfilcet, amit még apukámtól kaptam. 10 db. van a csomagban, de a kék már nem fog, és sjanos a fekete is kezd kifogyni, de a többi még virul. :)
Idén szükségem volt egy új ollóra, mert egyet eltűntettek a suliban, a másikat pedig kb. 4-5 évvel ezelőtt tűntettem el. Egy Herlitz gyerek-ollót kaptam, és miután megvettük, rá két napra megtaláltam az elveszettnek hitt kispajtást is. Na, nem baj, lesz egy itthon is!
Amit még idénre begyűjtöttem, az két asztali irattartó.
Ezen felül még készítettem magamnak egy falra tűzhető heti tervezőt, amire Blutack-kal tudom majd kitűzni a naphoz tartozó feladatot vagy figyelmeztetést.
Íme Ő: (nem túl kreatív, de a célnak megfelel)

A lényege, hogy egy régi cipősdoboz fedelére alkoholos filctollal felírtam a napok neveit akkora távolságban, hogy elférjenek a kicsi jegyzetlapok, amiket jobb sarokban lehet látni. Ezeknek a lapocskáknak egyszerűen csak hajtogattam egy kis zsebecskét, amit cellux-szal rögzítettem. (Na, ennyit a DIY-ról...) A doboz alját egyébként tárolásra fogom használni, de most még a dekorációs papír-pillangóim laknak benne.
Igazából a sulis dolgoknak ezennel vége, de a kolis listáról még azért eshetne szó...

 

A kollégiumba való költözésnek vannak feltételei, szabályai, elengedhetetlen tudnivalói.
Ennyi idő után már kezdek rájönni, hogy mire van szükségem, és mi az, amit soha nem használnék. Pl. sok lánynál elengedhetetlen kellék, hogy legyen egy sminkes tasak, na nálam ilyen nincs, ellenben ingek és nyakkendők dögivel. :D (Itt jegyezném meg, hogy végre van nadrágtartóm, úgyhogy most már végre teljes a szett.)
Lassanként rájöttem, hogy az interneten nagyon nagy részben a fősulisoknak van csak kollégiumi lista, a szegény kis középiskolások megkapják az első beköltözéskor vagy nem is lesznek bentlakósok. (Meg a nagy francokat! - Sorry: A szerk.)
Ez az én listám nem mindenre kiterjedő része, mert azért elég sok a személyes dolog is benne.

Ágy és környéke:
- takaró- és párnahuzat (van, ahol adnak, de azért mégis jobb az otthoni)
- lepedő
- kispárna (+alvósállatka)
- fürdőköpeny (ne tessék meglepődni! én párnának szoktam használni vagy csak hideg estéken ebben ücsörgök)

Tisztálkodás:
- 2 pár papucs (fürdéshez+benti császkáláshoz)
- egy kicsi és egy nagy törölköző
- tusfürdő
- sampon
- fogkefe
- fogkrém
- hajszárító (nálunk elengedhetetlen, eleve nem díjazzák, ha vizes fejjel vagyunk, másrészt igennagyon hideg tud lenni az épületben)
- arckrém+testápoló
- fésű
- dezodor
- parfüm
- wc papír (lehet, hogy adnak, nálunk nem)
- zsepi (téli időszakban kizárt, hogy anélkül túlélje valaki)
- nedves törlőkendő (végtelen a felhasználási módja)
- intim higiéniás eszközök a lányoknak

Öltözködés:
- mindig az adott napnyi +1 alsónemű (bugyi, melltartó, akármi...)
- ugyanennyi zokni (ugye te sem örülnél, ha a hét végére nem maradna tiszta zoknid egy esetleges nagy eső után?)
- 5-6 póló/ing
- 2-3 nadrág (én ennyit viszek, nincs is sokkal több, ha a következő hétre is szeretnék vinni, ha esetleg nem száradna meg)
- 2-3 pulcsi (időjárás-függő, de egy mindenképp legyen)
- vékonyabb kabát (esőkabát helyett is akár)
- öv (nekem nadrágtartó is)
- ünneplőruha (az évnyitóra vagy valami más ünnepségre mindig legyen egy rendnyi)
- hálóruha (nálam ez egy melegítőnadrágot és egy nagyobb pólót takar)
- ünneplőcipő és váltócipő
- vállfa (hogy legyen mire akasztani)

Gyógyszerek:
- fejfájásra
- lázra
- hasmenésre (reméljük azért ez nem jön be)
- görcsökre
- allergiára (nekem mondjuk elméletileg nincs...)
- megfázásra, köhögésre (neocitran, acc, stb...)
- Normaflore vagy hasonló probiotikum (ez elengedhetetlen számomra, antibiotikum mellé kötelező)
- sebtapasz (bármikor kellhet, és rendszerint csak akkor nincs, amikor kéne)

Étkezés:
- kanál
- villa
- éles kés
- kiskanál (ez nekem mondjuk nincs)
- lapos tányér
- mély tányér, lehetőleg mikrózható
- műanyag pohár (biztonsági okokból)
- egy bögre (amiben lehet este együtt teázni)
- 1/2 literes palack (nekem ez egy gumibetétes Kubu palack, amiből nem tud kicsepegni a víz)
- szalvéta (akár szendvicset csomagolni másnapra, vagy valamire...)
- mosogatószer+szivacs

Egyebek:
- telefon+töltő
- USB kábel
- fülhallgató
- hosszabbító, elosztó, T-elosztó
- kulcsok (otthoni, és a kollégiumi szekrényé, szobáé)
- iratok
- pénz
- szemüvegek (kinek csak a napszemüveg, kinek rendes szemüveg)
- esetenként szükség lehet: orvosi igazolás, kedvezményes étkezésre való igazolás, stb.
És persze a tanuláshoz szükséges holmitok, ami nélkül úgy sem juttok semmire. :)

Remélem így az utolsó pillanatban segítettem, ha másban nem, talán majd jövőre hasznát veszi valaki. :) (Kommentben várok kiegészítéseket, javaslatokat!)
Bubesz

0 Hozzászólás

Bétázás

Azt hiszem, ez a téma megérdemel egy külön írást. Már nem csak azért, mert én magam is próbálkozom vele, hanem azért is, hogy egy kicsit megismertessem a nagyvilággal.

A bétázásról:
Mondhatnám lektorálásnak is. Lényege, hogyha felajánlod, hogy béta leszel, akkor az író maga keres meg téged, de lehet fordítva is. Röviden leírja, hogy miről/kiről ír, meg azt, hogy miért van szüksége egy bétára. Pl.: helyesírási hibák javítása, logikai bukfencek kiküszöbölése, a veszedelmes vesszők jó helyre tétele, stb. A gyakorlatban ez így néz ki: (ez az én saját, már folyamatban lévő történtem, és van bétám! :) )
Sziasztok, Bubesz vagyok!
Az új történetemhez szeretnék bétát találni magamnak, aki megtalálja nekem azt a néhány hibámat, amit esetleg figyelmen kívül hagyok.
Fandom: HP (Harry Potter)
Műfaj: drabble (félperces novella)
Figyelmeztetés: OOC karakterek (olyan szereplőábrázolás, ami eltér – jelen esetben – JKR alkotta jellemtől), AU (alternatív univerzum, az eredetitől eltérő)
Párosítás: Snanger (Perselus/Hermione)
Általában ide szoktuk még írni a várható hosszt, és az új fejezetek közti feltöltési időt. Vannak, akik 1-2 naponta szeretnének frissíteni, de regények esetében nem ritka a heti egy frissítés, vagy annál hosszabb szünet sem. Illetve szükséges feltüntetni az elérhetőséget, anélkül elég nehéz lenne. ;)

Én, amikor először vállalkoztam erre a kicsit sem könnyű feladatra, nem számítottam rá, hogy rögtön egy diszlexiás írópalánta akad billentyűim közé. Több órát dolgoztam egy-egy kis szakaszon, de még így is maradtak hibák. A többedszeri visszautasítás után, sajnos elbúcsúztam tőle, kezdőnek ez elég nagy falat volt. Kudarc, hogy úgy mondjam.
Következőnek több, mint 100(!) oldalt kaptam meg egyszerre, ami persze több fejezet volt. Megírtam a küldőjének, hogy rendben, elvállalom, de csak részenként. Az első fejezetet kijavítottam, vissza is küldtem neki, de azóta sem írt, még csak annyit se, hogy: Kösz b...!

Most sem könnyű a dolgom. Valószínűleg valami kisiskolás kérte a segítségem, aki nem csak logikai és helyesírási hibákkal van tele, hanem alapvető elválasztási gondokkal is küzd. Többek között az írásjelek után nem tesz szóközt, amit a Word rögtön egy hosszú mondatként kezd értelmezni. (Azért 4-5 oldal egy mondat, najó... rendben. :D)
Szívesen mutatnék belőle részleteket, csak mégis meg van kötve a kezem ebből a szempontból. Azért maradjunk annyiban, hogy még a felét sem javítottam ki, de már most több a piros javítás, mint az eredeti fekete.
Azért igyekszem megfelelővé javítani a próbálkozásait, hátha lesz egy kis sikerélménye. :)

Addig is minden amatőr írópalántának ajánlom a Magyar helyesírás szabályai című bestsellert, és a magyar nyelvtan órán elhangzottak észben tartását. ;)
Kiegészítő tanulmányként ajánlom továbbá a Magyar szinonimaszótárt, és a Kis magyar nyelvtan c. okosságokat. (És ha már mást nem, legalább a Word helyesírás-ellenőrzőjét használjátok már! Tudom, hogy nem javít ki mindent, de legalább próbálkozik...)

U.i.: Az elején nekem is csapnivaló volt a vessző-használatom, de még a Merengős korszak előtti időkben, azóta már egészen tűrhető lett.
Jó munkát kívánok mindenkinek!
Bubesz

0 Hozzászólás

Kedvenc alkalmazásaim, oldalaim

Régebb óta terveztem egy bejegyzést a kedvenc számítógépes és/vagy telefonos alkalmazásaimról, oldalaimról. Alapvetően nem életfeltétel, hogy ezeket használjam, de hátha valakinek megtetszik valamelyik. :)

A PINTEREST:
Egy olyan közösségi oldal, ahol virtuális parafatáblákra lehet képeket kitűzni. Lehet létrehozni közös táblákat, ahová meghívás után más felhasználók is "pinnelhetnek" képeket. A képeket feltölteni, a google-ből beszúrni vagy a Tumblr és hasonló oldalakró beilleszteni (természetesen háttéranyaggal, forrást megjelölve.)
Sokan a Pinterestet inspirációgyűjtés céljából használják, míg mások híreket osztanak meg egymással, és van az a felhasználó-kör, aki csak úgy megoszt képeket mert tetszik, kedveli a személyt akiről készült, stb. (Én mindhárom tábort támogatom, magam is részt veszek aktívan a pinnelésben. :D )
Saját oldalam

A DEVIANTART:
Itt amatőr és profi művészek tölthetik fel alkotásaikat, legtöbb esetben képi formátumban, de előfordulnak szöveges alkotások is, Én is elkezdtem használni, de kicsit lassúnak találom a feltöltést, úgyhogy csak hébe-hóba töltök fel egy-egy rajzot. :D

A MOLY:
Könyvmolyok gyűjtőportálja. :) Hozzáadhatunk olvasott könyveket, elolvasandókat, szempontok szerint polcra helyezhetjük őket, vagy csak simán kedvelhetünk egy könyvet vagy írót. Lehet rendelni is a moly-boltból, lehet zónákba karcolni (topikokba kommentet írni), és lehet más molyokat követni. :) De ezek még csak töredék-infók, nem lenne elég a hely, hogy mindent le tudjak írni. ;)
Saját profilom

A Nike Running:
Telefonos alkalmazás, most találtam rá, az esetleges rövidke futásaimat tökéletesen eltárolja. :) Viktória Berendi néven megtaláltok a barát-keresőben! ;)

A GMAIL:
Számomra nagyon fontos egy jó levelező-program, mivel a legtöbbször ezen keresztül tartom a kapcsolatot a lektorommal, ide érkeznek a modern levelezőtársak üzenetei is. Aktív e-mail-ezőként szerintem ez a legjobb postaláda-rendszer. :)

Az ADOBE ACROBAT:
Oké-oké, tudom, hogy nem nagy cucc, meg ma már van az Olvasó is, de nekem még mindig nagy kedvencem, főleg a e-kották és a PDF-könyvek olvashatósága miatt. :D

Az IDŐKÉP:
A telefonomra van letöltve, ha netközelben vagyok, mindig tájékoztat a környezetemben lévő vagy a beállított hely időjárásáról. :)

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de használom még a Jellynote-ot, a free-scores.com kottaportált, meg néha a YouTube-ot.
Szép napot Nektek: Bubesz

0 Hozzászólás

Kérdések, válaszok

Mostanában egyre több helyen találkozom ezekkel a kérdésekkel, amik kicsit eltérőek a 100kérdés posztom kérdéseitől. Hosszas ideje gondolkodtam egy-két válaszon, de csak mostanában sikerült valami használható formát ölteniük a válaszoknak. A kérdésekre legtöbbször felnőtt blogolók válaszoltak, valószínűleg kissé máshogy is állva a dolgokhoz. Mint általában, most sem fogok mellébeszélni, őszinte 15 válasz lesz.

 

1. Mi az, amit ma meg tudsz tenni, de tavaly még nem voltál képes rá?

Idén már egyszer sem írtam a stressz-füzetbe, ami nagy előrelépés számomra.

2. Hogyan állítanád fontossági sorrendbe a következő szavakat: boldogság, pénz, szerelem, egészség, hírnév?

Egészség, annélkül a többinek sincs értelme, aztán a boldogság, mert szerelem nélkül is lehet az ember boldog, majd a szerelem szorosan mögötte, a pénz, s végül: a hírnév.

3. Egyetlen mondatban válaszolj: ki vagy te?

Bár egyetlen mondatot kér a kérdés, mégis két módon tudom megfogalmazni.
1. Kegyetlenségfaktor: őszinte.
2. Korszakzavaros kamasz, aki mégis a mában él.

4. Miről szeretnél ismert lenni?

Nem szeretnék ismert lenni. Esetleg elismert valamiért.

5. Ki az, aki mellett jobban érzed magad a bőrödben?

A családom és az a néhány barátom. Mellettük nem kell mentegetőznöm, nincsenek előttük takargatnivalóim.

6. Mi az a három tulajdonság, ami a legfontosabb számodra a barátságban?

Az őszinteség, a kölcsönös és feltétlen bizalom a másik félben, illetve humor, mert annélkül nincs élet.

7. Mit gondolnak rólad mások, ami egyáltalán nem igaz?

Egyesek szórakozásra képtelennek, mások pitizőnek tartanak, de sajnos ez csak feltételezés, amíg nem osztják meg velem, hogy valójában mit is gondolnak.

8. Mi az a dolog, amit egy hajótörés esetén sem tudnál elveszíteni, amit senki sem vehetne el tőled?

A saját akaratomat, gondolataimat.

9. Ha lehetne egy üzeneted, amit az egész világ számára eljuttatsz, mi lenne az?

Találjátok meg önmagatok!

10. Mi az, amire azt mondtad, hogy soha, de a végén mégis megtetted?

Kezdjük a blogírással, aztán az ilyen kérdésekre való váaszok következnek. Mostani dolog: nem gondoltam volna, hogy a Pincébe zárt valóság félbeszakadása után még visszatérek a Merengőre, de megtörtént.

11. Mi az, amiről teljesen más véleménnyel voltál 5 évvel ezelőtt?

Egy 11 éves elég sok mindenről másként vélekedik, gondolom így voltam ezzel jómagam is. Az egyik bizonyos dolog amiről másként vélekedtem, talán az volt, hogy mit fogok kezdeni az életemmel, ha felnövök.

12. Van bakancslistád?

Nincs, de vannak dolgok, amiket szeretnék megvalósítani az életben, ha lehetőségem adódik majd rá. Itt nem nagyszabású dolgokra kell gondolni, csak olyan tételeim vannak, amik, ha nem történnek meg sem lesz kevesebb oldal az élettörténetemben. :)
(Pl.: szeretném kipróbálni a kendős hordozást)

13. Mennyire vagy előítéletes?

Általában legfeljebb annyira, mint mások velem, de igyekszem féken tartani magam.

14. Mit gondolsz, mi az, amire a modern társadalomnak nincs szüksége?

Ez a kedvenc kérdésem mind közül. Hárpom dologra nincs szerintem szüksége a mai társadalomnak. Az első ezek közül a "celebek" népes állatfaja. Én vígan eléldegélnék nélkülük is. A másik, ami szerintem igen szomorú, hogy le kell írnom, az a terrorizmus és a kényszeres népvándorlás. A harmadik, és egyben utolsó amitől megszabadítanám a világot: a Pénz.

15. Ha visszamehetnél az időben és elmondhatnál valamit egykori önmagadnak, mi lenne az?

Ne változtass semmin! Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Ne engedd, hogy az emberiség maroknyi csekélyértelműje eltántorítson a céljaidtól! Ölelés és puszi a jövőből: Önmagad

0 Hozzászólás

Felelősség vagy mi a szöszöm...

Őrült ötlet 16 évesen a felelősségről írni, főleg, hogy a szobámat is képtelen vagyok rendben tartani. De! Fontos leszögeznem, hogy EZ után a könyv után, hogy úgy mondjam kötelességem tollat billentyűzetet ragadnom, és kicsit kiírni magamból mindazt, amit gondolok.
Kissé kicsavartnak érzem, hogy egy vizslablogger, celEB, gazditréner tart nagy tükröt a kétlábúak elé.
A mi történetünk tavaly decemberben kezdődött imádott szöszim betegségével, ami sajnos igen hamar győzedelmeskedett felette. :'( Szörnyű érzés volt megtudni, de azt hiszem, itt most nem ez a lényeg. Segíteni akartam(!). Jót tenni egy másik négylábúnak, hogy gazdit, családot kap. Május volt az áttörés. Meglátogattuk az egyik helyi menhelyet, ahol azonnal szerelembe estem egy pici, fekete gombóccal. Hietetlen cuki, nagy szemeivel könyörgött, vigyél haza! Persze a többi kutyában is ott van a családossá válás kívánalma. Borsi kicsit más volt. Ő a gondoskodói lába között visszaszökött mellém az udvarra, leült elém, és azt hiszem, Ő kiválasztott engem. Eldöntöttük, Ő lesz a miénk!
Ez persze mondandómban mind mellékes. Itt az a fontos, hogy az ő életük is annyit ér, ha nem többet, mint egy emberé. Ők azok, akik feltétel nélkül képesek bármikor szeretni. Értük megéri reggel kimászni a puha ágyból. Engem Borsi kezd megtanítgatni arra, hogy felelősség. Nem csak megetetni, helyet biztosítani kell számára. Törődni is fontos velük. BorsiBabának van egy testvére, őt is szívem szerint haza hoztam volna, de sajnos nem lehetett. Most csak Borsiról kell gondoskodnunk, ami elég nagy feladat így is. Minden elismerésem azoknak a nagybetűs Embereknek, akik erőt, időt, lelki nyugalmat nem kímélve vigyáznak a gazditlanokra. Kérek mindenkit: Segítsetek! Ha mással nem is, egy kis töpirevalóval, vagy, ha mással nem is, de legalább egy megosztással, lehet, hogy valamelyik kis négylábú így talál otthonra.
A könyv erősen elgondolkodtat... Mindenkinek ALAPMŰ kellene, hogy legyen. A macskásoknak is. (Ha másért nem, hát Iván miatt.)
Sok mindent kell még tanulnunk egymásról, de a közös jövő csak tanulással érhető el! Tanuljunk egymástól, egymásról! Le a csirkefejekkel!
Ha van rá lehetőség, olvassátok el a könyvet. Vannak benne mosolygós részek is, de sűrűn fog összefacsarodni a szívetek, ha igazán megértitek miről van szó!
Boldog Kutyás-cicás- bármilyenállatos életet kívánok mindenkinek! Legyetek felelős Gazdik! :)

0 Hozzászólás