Bubesz napjai

Önállósodás, zene, gondolatok, meg minden más... :)

Gambit

Néhány hete láttam a filmet. Eddig egyszerűen nem tudtam rábírni magam, hogy megírjam az összefoglalót. Láttam azóta még filmeket, de ha a Gambit-ra gondolok még mindig nem tudok értelmes összegzést leadni, csak fejben sem. Azért igyekszem!

A magyar címe Dől a moné, ami szerintem nem annyira lett jó, elég fantáziátlan, tekintve, hogy Claude Monet egyik festményének megszerzése a cél. Lionel Shabandar (Alan Rickman) már régóta áhítozik a festményre, ezért a műgyűjteményének kurátora, Harry (Colin Firth) kieszel egy tervet, amiben egy máslatot próbál eladni Shabandarnak. A kis akciójához egy rodeóbajnokot is felbérel félmillió font fizetséggel. PJ Puznowski (Cameron Diaz) természetesen beleegyezik. A bonyodalmak tehát itt kezdődnek. :)

Maga a film nem egy nagy durranás, egyszer megnézhető, nem is azért mondtam, hogy a megállíthatatlan nevetés kerülget. A filmben voltak eléggé érdekes jelenetek. :D (Természetesen senkinek nem kell rosszra gondolnia!) Pl.: Harry kimászik a Savoy ablakán egy nagyon értékes vázával, majd fennakad a párkányokat elválasztó vasdíszen, a nadrágja elszakad és  lezuhan egy fára, Ő maga pedig ott ácsorog a párkányon, nadrág nélkül :D (a további részeket nem akarom ellőni.) Egébként ez a változat egy 1966-os film feldolgozása, kicsit újragondolása. (A gyalogáldozat)

Ha nem tudnám, hogy kitűnő színészek játszanak, biztos nem néztem volna meg. Valahogy annyira nem érdekelt, hogy szegény Lord egy hamis képet kerget, míg az eredeti a kínaiaknál landol. A filmben nem volt túl sok szerplő, időnként már az ember követelte volna, hogy néhány mellékszereplő felbukkanjon (az idegesítő kínaiakon kívül :D ).

Nagyon sok mindent nem tudok még elmondani róla, ha valaki megnézi, szívesen várom a véleményét. Nem akarom se lehúzni, se nagyra értékelni a filmet, mert egyiket sem lehet.

És a végére néhány kép :)

 

Lord Shabandar

Sajnos azt a képet nem találtam meg amikor Harry fennakadt a párkányon, de ez a kép a másik kameraállásból éppen az őt néző PJ-ről kézült:

Ezek arcok mindent elárulnak :D (az asztal másik felén a kínaiak borzolják az idegeket)

A házörző:

Néhány kép a film bemutatójáról:

A végére hagytam a film ...* képeit: (mindenki döntse el maga mit gondol)

Figyelem a nevetést és a megborzadást (vagy még akármit) okozó képek következnek!

 

Harry Deane fogadása :D

A film zárójelenete :D (nem csinálhattam meg, hogy nem rakom ide)

0 Hozzászólás

Snow Cake

Bár nyár van, és meglehetősen meleg, Mi mégis a Hósüti(Snow Cake) című filmet néztük meg. Úgy érzem, még néhányszor biztos meg fogom nézni. Helyet kapott azon kevés filmek között, melyeket többször is végi tudok nézni ugyan azzal a lelkesedéssel, izgulással, vajon mi fog történni.

A film 2006-ban készült nagyszerű színészek közreműködésével. Talán jobb is, ha nem magam írom le a tartalmat, hanem lemásolom a Port.hu-ról:

A Hósüti, Marc Evans mélyen felkavaró, kacskaringós történetvezetésű filmje egy nehéz sorsú, idősödő férfi és egy lányát fiatalon elvesztő édesanya váratlan barátságának történetét beszéli el. A zárkózott, kissé merev Alex (Alan Rickman) nemrégiben szabadult a börtönből, de hogy miért kellett ülnie, arról nem szívesen beszél. Winnipeg felé vezető útján felvesz egy bohókás, kissé lökött és szószátyár kiscsajt, Vivienne-t (Emily Hampshire), akiről kiderül, hogy szépreményű írójelölt, és éppen a Felső-tó északi partjánál fekvő szülővároskájába, Wawába tart. A semmiből hirtelen feltűnő kamion beléjük ütközik. Vivienne azonnal meghal, Alex azonban egy karcolás nélkül megússza a balesetet. A lelkifurdalástól megtört férfi felkeresi Vivienne édesanyját, Lindát (Sigourney Wearver), egy aktívan élő autista nőt. Linda szeret priccsszerű ágyán aludni, imád havat falatozni, rajong az árnyjátékért meg az olyan mesés és titokzatos szavakért, mint a szkrebli. Tulajdonképpen maga is gyermek. Alex rövidnek szánt bocsánatkérő látogatása elhúzódó vendégeskedéssé válik, miután Linda bejelenti, hogy a temetés és lomtalanítás napjáig igényt tart a férfi segítségére. Végül Wawa, a szeszélyes kisváros és lakói feloldják Alex gátlásait, így aztán fény derülhet a titokra, hogy a jelen történései és a férfi múltjának baljós titkai miként rímelnek egymásra.

Úgy gondoltam, jó ötlet, ha néhány nézői véleményt is leírok a filmmel kapcsolatban, esetleg kiegészítem saját meglátásommal(ezeket zárójelben):

1. "Ez a film "szuper, csodálatos"!:D
Sigourney Weaver...hát...egyszerűen lenyűgözően játszott. Egy cseppet sem volt túljátszva, sőt, egyszer sem fordult meg a fejemben a film alatt, hogy ő nem autista. Annyira hitelesen játszott, hogy ha nem ismernénk őt, azt hihetnénk, felkértek egy autistát, hogy szerepeljen. A többi szereplő is nagyon jó volt. A cselekmény szálai is jól össze vannak fűzve, változatos, és amit igazán értékelek benne, hogy nem csak dráma van benne, hanem humor is, mely néhol groteszk, néhol abszurd köntöst ölt. Nem egyszer jókat "nevettem"." - (A hitelességgel egyetértek, nagyon valóságosnak tűnt a színésznő játéka. Én is néha-néha mosolyogtam, "nevettem", de volt olyan rész is, amikor inkább a könnyhullajtás határán voltam. Megemlíteném továbbá Alan Rickmant is, akinek gyakran mutatták az arcát, amin látszott a teljes megértés, ugyanakkor az idegen helytől, emberektől való tartás, "félelem")

 

2. "Fantasztikus film. Érzelmekben, drámában gazdag, elgondolkodtató film, mely teljesen meghatott, és a hatása alá vont. A zenéje csodálatosan belesimul a film történetébe.
A színészek zseniálisak.
Többszőr nézhető, a részemről felejthetetlen film." - (Maximálisan egyetértek!!)

 

3. "Én pár órával ezelőtt néztem meg a filmet és még mindig a hatása alatt vagyok. Igazság szerint nagy Alan Rickman fan vagyok, csak miatta vettem meg, és ez az egyik legjobb filmje. Én pl kicsit drágábban szereztem meg a filmet (2000 fölött volt) és van benne "extrák" is. Mindenképp érdemes megnézni, elgondolkodtató és megismersz egy teljesen más világot." - (Én még pár órája sem(a film vége után kb 1/2 órával kezdem írni), de érzem, hogy én is még a hatása alatt vagyok, és leszek is) - (Alan Rickman, :) most valahogy Ő egy kicsit a kedvenc a kedvencek között :D (nem kell félni, ő a "külföldiek" közt, a magyar "csapatom" sem hagyta el a Nekik fenntartott helyeket! ;)

 

Végezetül néhány kép:

A poszterek:

Egy kép a film elejéről, Alex éppen Vivienne-re néz így:

Vivienne és Alex:

A végére: Egy sajtótájékoztatón készült kép:

Utószó: Ezt a filmet tényleg MINDEN EMBERNEK ajánlom, mert bár elég sok szó esik az autizmusról, mégis sokan egyeltalán nem tudják, hogy mi is ez az állapot. A filmben elhangzott egy számomra elég elkeserítő mondat, amely rávilágít arra, hogy sok embernek még a XXI. században, felnőtt emberként, fogalmuk sincs, hogy mit is jelent az autizmus.: "Tudom, hogy milyenek az autisták, láttam a filmet."    <- Azt hiszem ez az a mondat, ami, hogy is mondjam: fejbevágott!

0 Hozzászólás